Ars gratia artis (Lat. Sa il ardem pe ala grasu)

Si a doua sticla de vin ma impinge abrupt spre inca un post prost si lung.

http://www.unatc.ro/forum/viewtopic.php?t=1863

DA! Pe forumul UNATC se discuta ce este de fapt stand-up comedy: e arta,  e teatru sau e un alt animal. Sunt acolo argumente frumoase si un inceput aproape reusit de dezbatere, asta pana la pagina doi, cand discutia se muta spre o cearta intre ce e mai misto pe lume, studentul la UNATC sau nevertebrata de la Spiru… logic.

In general nu imi plac actorii. Cu cat am avut mai mult de a face cu ei, si acum vorbesc despre cei tineri mai ales, am simtit un iz gretos de cacanarie pura si dura, imbinata cu un pic de orgoliu excesiv, totul invesmantat in aura unei chemari mai presus, sincer, de capacitatea lor de a o cara. Sunt martiri si boemi, nu au un rost teluric si imediat, dar se sfasie pe o suta de euro, sunt toti prieteni si confrati intru arta, dar la prima sticla de vin in plus se cearta pe viata, doar ca sa se impace din nou la prima nevoie de suta de euro. Si asta doar in Vama.

Mitul artistului care trebuie sa moara de foame ca o garantie ca este absout artist mi se pare o aberatie. Capra si varza sunt amante pe viata, nu se mai pune problema sa le impaci. Da, poti sa ai succes comercial facand ceva valoros, fara a fi vorba de prostitutie! Sau vi se pare ca ca Placido Domingo are un onorariu de cateva sute de mii euro pe aparitie pentru ca face play-back si poarta smocking-ul taiat la cur?

Pe de alta parte, daca urmaresti succesul comercial, fa-o cinstit si nu te ascunde! Nu sari ca un caine balos la orice contract de susa ti se propune si la orice sponsor, ca apoi sa te crucifici pe Golgota artistului din tine. Accepta ca esti intr-o afacere si trateaz-o serios. Dar nu ma aburi despre teorii abstracte de “arta”, “talent”, “chemare” si “teatru”, pe astea nu le ascult decat de la artistul care moare, efectiv si medical, de foame. El e singurul care le traieste.

PS: Contravine regulilor de conduita in orice bransa… dar trupa Comedy Now mai are un an si ceva, si destul de invatat, pana sa merite sa o vedeti… sunt la inceput, sunt in faza de maxima experimentare, cu mult drum in fata pana sa deprinda niste abilitati de baza. Totusi, au un anumit tupeu de a se proclama public mai presus de orice altceva, o aroganta nefondata, care consider ca mi-a dat dreptul sa comentez prestatia lor 😀

Ca sa nu credeti ca bat campii, iata prezentarea lor: ” baietii astia au inebunit publicul, sunt geniali si nici nu se compara
cu alte trupe. Sunt prima trupa de Stand-Up Comedy pur sange din Romania.”

Ca nu se compara cu alte trupe, inteleg. Sensul in care se face comparatia imi scapa… Si nu se face stand up comedy nici de 5 ani in tara asta, dar deja stim ce e aia stand-up comedy pur sange???

Catre acesti actori nu pot sa exclam decat: “Cizmare, nu mai sus de sanda!”. Asta daca stiu la ce ma refer si nu au fost prea ocupati sa-l joace pe Richard in anul II. Cu peruci rosii, tipand in greaca veche, prin Green Hours.

6 responses to “Ars gratia artis (Lat. Sa il ardem pe ala grasu)

 1. ” baietii astia au inebunit publicul, sunt geniali si nici nu se compara cu alte trupe. Sunt prima trupa de Stand-Up Comedy pur sange din Romania.” … WTF!…astia sunt singurii din romania care fac ANTI-RECLAMA STAND-UP-ULUI…in afara de Cristian Dumitru care poate sa faca stand-up …ceilalti 2-3 sunt VARZA! Am vazut la Open MIke oameni care au urcat prima data pe scena si m-au facut sa rad mai mult decat ei! Si oamenii aia nici nu aveau impresii de supervedete! Repet! Anti-reclama, asta fac ei! Si a asta o spune unu care a urcat pe scena cu aproape toti cei care fac stand up in romania, inclusiv cu ei! Sa nu creda cineva ca e vb de invidie (chiar nu e cazu’), dar pur si simplu au intrecut masura!

 2. parca shi io i-am vazut prin twice… asta vara… credeam ca fac o incalzire inainte de spectacol… adica faze cu pauze sa se uite prin foi shi cu tarat pe jos shi chestii d’astea fortzate shi chestii cam penibile. unu’ parca era mai rasarit. A avut unu’ din ei o… povestire cu un masaj sau ceva de genu’ shi clipeam in semn de protest la atata tampenie shi lipsa de talent. Poate ca de atunci au mai capatat ceva experientza dar ma indoiesc de faptul ca ar fi macar 10% din ce se lauda ca sunt acum. in fine… e dreptul lor sa se creada ce spun ca sunt shi dreptul meu sa nu ii bag in seama

 3. Sti cum e asta?

  – Vino frate la mine sa vezi ce buni suntem, te pishi pe tine […sau pe mine] de ras
  – am inebunit publicul??!!! adika publicul a inebunit dupa ce ne-a vazut si acum s-au carat cu toti la balamuc ca: “Au inebunit, ce pula mea sa mai caute in societatea civila, s-au dus la tratament] > deci public nu prea mai avem ca au inebunit, cum ziceam; Oricum nebunii aia care au inebunit vazandu-ne pe noi nu prea mai erau pe gustul nostru.
  – apoi partea cu “prima trupa de Stand-Up Comedy pur sange din Romania” adika ???!! Daca esti pur sange asta iti da cumva minute in plus ? Daca esti prima trupa din Romania sau nu asta conteaza in calitatea materialului tau ? asta chiar nu inteleg.
  Adika am vazut ceva stand-up, mai mult pe net decat live, si daca am inteles un lucru: Pasiunea, Ritumul, felul cum prinzi si simtzi publicul, factorul de improvizatie, conteaza enorm. Daca le ai, si mai ai si un bagaj bun de cunostintze poate iesi un lucru bun.

 4. Am citit ce ai scris. M-am dus pe forum si am vazut despre ce este vorba. Am considerat necesar sa imi spun parerea.

  http://www.unatc.ro/forum/viewtopic.php?p=15774#15774

  Nu tot poporul actoricesc e constituit din avortoni cu bashini, dar in principiu astia au gura mare in timp ce altii muncesc pe tacute. Nu sunt de acord nici cu acestia din urma. De castigat trebuie sa castige cel cu ideea cea mai buna, nu cu gura cea mai mare.
  Marketingul functioneaza inca dinainte sa se cheme asa si prostia e majoritara. Eu inca sper la mai bine si, cand nu sper, ascund cutite in cuvinte.

 5. hmm .. are cineva vreun link despre trupa asta de pur sange? pentru ca eu sincer sunt cam curios de tot ce inseamna standup in romania.. fiind un mare fan al standupului american…oricum sunt curios despre ce poate trupa asta..tot ce stiu e de trupa deko.. pe care i’am vazut si mi’au placut la nebunie
  am avut si eu mici incercari acasa in fata oglinzii de a face putin standup. dar clar nu le am si asta o recunosc public 😛

 6. Pingback: Scrisoare deschisa catre partile combatante | Mintea lui Tiberiu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s