2 articole

In primul rand, e articolul lui Rogozanu din Cotidianul, tratand problema cu carcotasii si homofobia. Il pun aici macar pentru acest citat: “La un moment dat, Serban Huidu a pus pe masa mailurile de sustinere ale telespectatorilor. Nu stiu exact ce fel de sustinere. Probabil erau variatiuni pe tema „bine i-ati facut homosexualului nenorocit“. Nici nu ma mir. Va asigur ca as primi mii de scrisori de sustinere daca as scrie ca ungurii sint imbecili, ca tiganii trebuie exterminati. Asta era problema? Ca nu sint mii de romani care isi doresc executii pe stadioane? Nu, problema e ca e un mod imbecil si periculos de a coaliza oamenii.”

Ceea ce e extrem de corect! Cu absolut orice ocazie mergi sub umbrela prejudecatilor majoritare si nu faci altceva decat sa inoti cu curentul, te poti astepta la o sustinere masiva. Numarul fanilor si al suporterilor nu este in cazul asta vreun indicator… si pe mine m-a socat cand Huidu a scos teancul ala enorm de mailuri tiparite pe masa – nu de alta, dar il credeam prea destept ca sa nu inteleaga care e sursa lor, si anume bucuria provocata de confirmarea unor atitudini izvorate din ura si pe care multi le considera mult prea absente in media, ceea ce, culmea, chiar nu sunt!

Si mai e ceva: sincer, din punctul meu de vedere de ucenic in ale umorului, e mult prea usor sa mergi pe calea asta. Trebuie sa fii prea delasator, lenes, incapabil si ignorant ca sa mergi pe reteta asta: fac misto de ce vor toti sa auda. Rogozanu are dreptate – “Teme care aduc public garantat: sa ridem de tigani, de homosexuali, de blonde, sa facem glume despre ei pina ne amortesc falcile.”

Si culmea, din experienta va zic asta, oamenii sunt dispusi sa faca orice ca sa auda ceea ce vor sa auda, chiar cand ce li se da este diametral opus: in clipul de stand up de pe Youtube despre tigani, acolo unde explic ca romanii pur si simplu nu fac asocierea intre rasism si ura pe tigani, in locul unde aratam ipocrizia legata de atitudinea fata de tigani, am primit o serie de comentarii care ma acuzau de rasism si o alta serie in care eram laudat pentru faptul ca urasc si eu tiganii. Cand ti se intampla asta, pierzi un pic de incredere in oameni si in capacitatea lor de discernamant – daca chiar atunci cand pozitia e clara si exprimarea neechivoca ea poate fi inteleasa complet gresit, cum sa mai poti spera sa operezi cu nuante?!

 Al doilea articol este despre comentariile din public in showurile de stand up comedy, sursa – New York Times. Daca va intereseaza subiectul, cititi, va urma si un post pe tema asta.

4 responses to “2 articole

  1. tolerantza ar trebui sa se aplice shi fatza de cei netolerantzi… sau nu… exista o limita?

  2. Pingback: Homofobie si presa « Gramo’s World

  3. Am comentat pe blogul lui Gramo pe tema ”articolul lui Costi Rogozanu”. Sunt de acord cu cel care a comentat mai sus. Uneori cei ”netoleranti” sunt de fapt cei discriminati. Dar nu despre asta este vorba.

    In legatura cu al doilea articol : Hmmm…e normal ca publicul sa reactioneze la anumite aluzii jignitoare. Pana la urma, voi, cei din stand-up sunteti la mana publicului. Arta de a-l controla face parte din voi banuiesc. Mai e si problema reactiilor in lant. Dupa o gluma nu foarte reusita, dar nici jignitoare…spune cineva ”discriminare !”. Ceilalti vor gasi explicatia asta ca defulare pentru faptul ca nu au fost distrati de momentul anterior.

  4. am mai scris asta si pe blogul lui gramo. trebuie disociat intre doua planuri:
    1. daca gluma lor pe seama homosexualului a fost funny, daca a fost de prost gust, daca a fost penibila, etc.
    2. daca decizia cna de a-i amenda a fost sau nu corecta.

    cred ca mailurile de la telespectatori ii sustineau in ceea ce priveste al doilea plan al discutiei.

    nu cred ca telespectatorii spuneau ceva de genul: lasati, ba, ca gluma a fost buna, am ras de ne-am cacat pe noi. cine ii sustine in cauza asta ii sustine impotriva deciziei cna-ului de a amenda ironia, indiferent daca ironia asta este amuzanta ori ba.

    pana la urma, umorul se bazeaza pe stereotipuri. si catavencu mizeaza mult pe asa ceva: ca vacaroiu e betiv, ca vadim e nebun, etc. nu cred ca e adevarata niciuna dintre cele doua afirmatii, chiar daca la vadim am ceva dubii.

    carcotasii o dau in bara cand fac misto de homosexuali si de tigani, insa doar dintr-un singur motiv: stereotipurile pe care le folosesc sunt fumate rau de tot.

Leave a comment